Laten we eerlijk zijn, een culinaire reis naar Italië plan je ook voor de heerlijke gerechten en/of wijncultuur. Van de perfect gebalanceerde eenvoud van een Romeinse pasta tot de rijke, volle smaken van een Milanese risotto, ik heb voor een reis naar Italië al zin in bepaalde gerechten. Maar wat Italië zo bijzonder maakt, is de diversiteit per regio. De gerechten die je in Napels vindt, zul je niet zomaar in Bologna tegenkomen. Ik neem je in dit blog mee langs 6 culinaire Italiaanse regio’s, van Noord naar Zuid, waardoor je watertandend je volgende reis boekt.
1. Piemonte: Truffels en Barolo
We beginnen in het noorden, in de regio Piemonte, waar de glooiende heuvels zijn bedekt met wijngaarden en dichte bossen vol truffels. In de herfst hangt er een aardse geur in de lucht: het is truffelseizoen. Neem plaats in een knusse trattoria en besteld een bord verse tajarin: een soort dunne, maar volle tagliatelle, specifiek aan deze regio. De verse truffel wordt hier voor je neus over de pasta geraspt en als je geluk hebt, zijn ze daar niet zuinig mee. De geur alleen al…
En dan de wijn! Barolo, de koning der wijnen, komt hier vandaan. Een diepe, complexe rode wijn die perfect past bij een stevig vleesgerecht zoals brasato al Barolo, rundvlees gestoofd in diezelfde wijn. Voor deze wijn der wijnen moet je wel wat over hebben. Door een complex rijpingsproces is het een prijzige wijn. Gelukkig zijn er in deze regio nog genoeg andere lokale wijnen, vraag het personeel naar hun favorieten.
2. Lombardije: Risotto en ossobuco
Verder naar Lombardije, waar Milaan niet alleen bekendstaat om mode, maar ook om comfort food van het hoogste niveau. Hier bestel je geen pasta, maar risotto alla milanese: romige, saffraangele risotto die een subtiele diepte krijgt door een goede bouillon. Je kunt het zo eten, vaak met wat parmesaan erdoor, als voorgerecht. Als hoofdgerecht krijg je er traditoneel ossobuco, langzaam gegaarde kalfsschenkel, bij voor een vullende maaltijd.
In de kleine dorpjes rondom de grote steden vind je casoncelli, een gevulde pastasoort met een verrassend zoete touch, vaak door toevoeging van amaretto of rozijnen. Dit is een typisch voorbeeld van zo’n traditoneel Italiaans recept wat al generaties lang wordt doorgegeven maar buiten Italië eigenlijk nauwelijks bekend is.
3. Toscane: Simpele perfectie
Verder zuidelijk komen we in Toscane, de regio met het glooiende landschap en eindeloze wijngaarden en boerderijen: genoeg verschillende ingrediënten te vinden dus voor een geslaagde maaltijd. Hier draait alles om eenvoud en kwaliteit van de ingrediënten. Denk aan een dikke plak bistecca alla fiorentina, perfect gegrild en op smaak gebracht met alleen zout, peper en een scheutje olijfolie. Of pappa al pomodoro, een stevige tomatensoep die laat zien hoe je met slechts een paar ingrediënten pure magie kunt creëren.
En natuurlijk mogen de Toscaanse wijnen niet ontbreken. Chianti is wereldberoemd, en er is weinig beters dan een glas ervan te drinken terwijl je uitkijkt over een landschap dat zo uit een schilderij lijkt te komen. Toscane blijft één van de mooiste culinaire Italiaanse regio’s.
4. Rome: De kunst van pasta
Rome is de stad waar pasta tot kunst verheven wordt. Cacio e pepe, carbonara, amatriciana… allemaal gerechten met minimale ingrediënten, maar maximale smaak. Alles in Rome gaat in sneltreinvaard, maar voor een goede maaltijd wordt in Italië altijd tijd gemaakt. Toch past eenvoud daar perfect bij, voor de balans met het drukke stadsleven. Stel je voor dat je aanschuift in een bruisende osteria, waar de obers gehaast tussen de tafels door zigzaggen en je bord binnen een paar minuten voor je staat. De spaghetti is perfect al dente, de saus zijdezacht en vol smaak. Dit is Rome op z’n best.
En als je nog ruimte hebt: supplì, gefrituurde rijstballen gevuld met gesmolten mozzarella. De Italiaanse versie van een bitterbal zegmaar. Perfect als snack tussen de lunch en late avondmaaltijd.
5. Napels: De geboorteplaats van pizza
Geen culinaire reis door Italië is compleet zonder een stop in Napels. Dit is de geboorteplaats van de pizza, en een echte Napolitaanse pizza is simpelweg onvergelijkbaar met wat je elders eet. De dunne, luchtige korst met net dat vleugje houtovenrook, de zoete tomatensaus, de romige mozzarella di bufala… Elke hap is een ervaring op zich.
Maar Napels heeft meer te bieden dan pizza. Sfogliatella, een knapperig, bladerdeegachtig gebak gevuld met zoete ricotta, is een must-try bij de koffie in de ochtend. Napels is één van de mooiste culinaire Italiaanse regio’s.
6. Sicilië: Zoet, zout en alles daartussenin
Onze reis eindigt op Sicilië, een eiland waar de keuken een smeltkroes is van Italiaanse, Arabische en Spaanse invloeden. Hier proef je arancini, gefrituurde rijstballen gevuld met vleesragù of spinazie en kaas. En natuurlijk cannoli, knapperige deegrolletjes gevuld met zoete ricotta en vaak afgewerkt met stukjes pistache of chocolade.
Op een eiland natuurlijk geen gebrek aan vis en zeevruchten, en die zijn hier de lokale trots. Een bord pasta alle sarde, met verse sardientjes, venkel en rozijnen, laat zien hoe perfect zoet en zout samen kunnen gaan. En dan is er nog de granita – de Italiaanse versie van slushpuppy, heerlijk verfrissend op een snikhete Siciliaanse zomerdag.
Een onvergetelijke culinaire reis
Italië is een land waar eten meer is dan energie; het is een manier van leven. Elke regio heeft zijn eigen culinaire tradities en trots, en overal proef je de passie en liefde die in elk gerecht gestoken wordt. Het land heeft nog zoveel meer te bieden dan je in dit artikel hebt gelezen. Je zou er een boek over kunnen schrijven. En laten wij dat nou (een soort van) gedaan hebben! In onze foodreizen reisgids vind je alles over de eetcultuur van Italië, bomvol tips & tricks om het meeste uit je culinaire reis door Italië te halen!
En niet vergeten als je in Italië bent, eet dan zoals de Italianen doen: neem de tijd, geniet van de smaken, en laat je meevoeren op een culinaire reis zoals je die alleen in Italië meemaakt.